Transformative Regeneration Project Given the Green Light in Newham

Friday, October 13th, 2017

GoldSeal-GardenView

Section 106 details have been agreed with Newham Council giving this mixed-tenure housing development full planning consent. The site of the new Gold Seal development is a former car breakers yard, petrol station and garage in Plaistow, Newham. The new development covers over 3,000 square metres and will create 33 much-needed new homes in this corner of East London.

The new scheme consists of one, two and three bedroom apartments, carefully positioned around a central courtyard, maximising the outdoor space. They form a series of stepped blocks, allowing in lots of natural light and each has their own green roof, and private access to either the courtyard or the existing park at the rear of the development. These new family homes are set to transform the street frontage of New Barn Street, replacing the disused industrial yard.

GoldSeal-CourtyardView-with-tower

GoldSeal_V6_Detail

Until now, Plaistow was one of the most untouched areas in the capital, despite being on the north-eastern fringes of the City, with some outstanding schools. The new Gold Seal development shares a boundary with an existing park which the local authority is keen to rejuvenate. The boundary with the park has been carefully considered and what had been an unwelcoming pathway bounded by a high fence will be improved with new surfacing and a softer edge. The fence will be replaced with low railings and planted areas at the entrances to the park side apartments, helping to bring new life into the park.

Project Architect, Katy van Geffen at David Miller Architects said; “This is an exciting project, not only affording us the opportunity to be part of the regeneration push for the area, but to create a set of quality, affordable homes. The biggest challenge for us so far has been the site itself, formerly a car breakers yard and garage, which required decontamination. What is really satisfying however is that we are finally transforming this once noisy, industrial site into cohesive, stylish urban housing that will complete the street, resulting in a meaningful improvement to the environment for residents, old and new”.

For more information about this project, click here.

GoldSeal_V5_Detail